Δέκα ημέρες Αντοχής Υλικών

Για 10 ημέρες, από τις 2 έως τις 11 Νοεμβρίου, είχαμε την ευκαιρία να παραβρεθούμε στο 14ο Διεθνές Φεστιβάλ Κόμικς Αθήνας. Η Point Blank είχε την τιμή να αναλάβει των σχεδιασμό και την ανάπτυξη του ιστότοπου του φεστιβάλ καθώς και την 10ήμερη παρουσία του στα social media.

Το Φεστιβάλ διοργανώνεται από το 1996 και αποτελεί έναν από τους πιο πετυχημένους θεσμούς στα πολιτιστικά δρώμενα της Αθήνας. Το θέμα του για την φετινή χρόνια ήταν η Αντοχή Υλικών και χώρος διεξαγωγής του η Διπλάρειος σχολή, ένα απίθανο κτήριο 2.500 τετραγωνικών μέτρων στο κέντρο της Αθήνας. Η επιτυχία της φετινής διοργάνωσης φαίνεται στους αριθμούς της. 200 καλλιτέχνες, 50 παράλληλες εκδηλώσεις, 35 εκδοτικοί οίκοι και 20 fanzines, 20 υπογραφές καλλιτεχνών, 12 επισκέψεις σχολείων και 15 ξεναγήσεις.



Το αφιέρωμα της φετινής χρονιάς άνοιξε με τον κορυφαίο σχεδιαστή David Lloyd ο οποίος ξεκίνησε να εργάζεται στο χώρο των κόμικς στα τέλη της δεκαετίας του '70.  Πριν ακριβώς 30 χρόνια, τo 1982, μαζί με τον συγγραφέα Alan Moore δημιούργησαν το κόμικ που θα σημάδευε την καριέρα και των δύο, το γνωστό σε όλους μας V for Vendetta. Ο επισκέπτης είχε την δυνατότητα να συναντήσει στους χώρους του φεστιβάλ πρωτότυπα έργα του προφητικού V for Vendetta καθώς και τον ίδιο τον κ. Lloyd, για να συζητήσει μαζί του και να του αποσπάσει την πολυπόθητη υπογραφή του.

Από τις διεθνείς συμμετοχές στο φεστιβάλ είχαμε την ευκαιρία να συναντήσουμε τον Giuseppe Palumbo, έναν από τους μεγαλύτερους δημιουργούς κόμικς της Ιταλίας, όπου εκτέθηκαν έργα του από τον διασημότερο και μακροβιότερο αντιήρωα των ευρωπαϊκών κόμικς, τον Diabolik, τον σχεδιαστή Daniele Brolli από το Ρίμινι και τον Yvan Alagbe από το Παρίσι.

Από τους έλληνες σχεδιαστές ξεχώρισαν η ατομικές εκθέσεις του Λάζαρου Ζήκου, του Κώστα Μανιατόπουλου, της Κλεοπάτρας Χαρίτου και της Έλενας Ναβροζίδου. Όπως και στις προηγούμενες διοργανώσεις, ο βασικός κορμός των εκθέσεων ήταν η ομαδική έκθεση των 27 ελλήνων σχεδιαστών κόμικς οι οποίοι δημιούργησαν πρωτότυπες ιστορίες πάνω στο θέμα της Αντοχής Υλικών.

Από το φεστιβάλ δεν έλλειψε και η τιμητική στην πόλη μας, με μία έκθεση αφίσας με θέμα"Θεσσαλονίκη Graphic Design 1980–2009". Η έκθεση παρουσίασε αφίσες που σχεδιάστηκαν από δημιουργούς της Θεσσαλονίκης και καταγράφουν την εξέλιξη της έντυπης γραφιστικής στην πόλη, στο διάστημα τριών δεκαετιών.  Οι αφίσες συγκεντρώθηκαν με αφορμή τη δημιουργία της ομώνυμης έκδοσης από το δημιουργικό γραφείο Red Creative.

Τις εκθέσεις συμπλήρωσαν 17 εικαστικές εγκαταστάσεις σε δωμάτια και διαδρόμους της Διπλαρείου Σχολής που παρουσίασαν ισάριθμοι καλλιτέχνες. Από τις εγκαταστάσεις ξεχωρίσαμε αυτή της ομάδας της Κατερίνας Αντωνοπούλου, Δάφνης Πολύζου και Derek Finix. Μπαίνοντας στο χώρο της εγκατάστασης αντίκριζες στο βάθος του δωματίου ένα παλιομοδίτικο κομοδίνο με έναν ρετρό καθρέφτη να στηρίζεται πάνω σε αυτό. Όταν  καθόσουνα στην καρέκλα που βρισκόταν μπροστά στο κομοδίνο, έβλεπες το πρόσωπό σου στον καθρέφτη ενώ ξαφνικά μετά από λίγο σχηματιζόταν η μάσκα του V for Vendetta (ή των Anonymous;) πάνω σε αυτό. Τα συγχαρητήρια μας στην ομάδα για  την ιδέα και την άψογη χρήση των νέων τεχνολογιών.

Πέρα από τις εκθέσεις, το φεστιβάλ πλαισιώθηκε από ένα πλούσιο δεκαήμερο πρόγραμμα παράλληλων εκδηλώσεων. Κάθε απόγευμα ο χώρος πολλαπλών χρήσεων του ισογείου φιλοξενούσε θεατρικές παραστάσεις από ομάδες με κοινό άξονα την Αντοχή, ενώ τα βράδια ο χώρος επενδυόταν από μουσικές που έπαιζαν ζωντανά μουσικά σχήματα και dj's. Στο αμφιθέατρο του 1ου ορόφου ο επισκέπτης είχε την δυνατότητα να παρακολουθήσει 10 ελληνικές ταινίες ενταγμένες στην θεματολογία του φεστιβάλ ενώ από το πρόγραμμα δεν έλειψαν οι παρουσιάσεις βιβλίων, οι οργανωμένες συζητήσεις και μία ημερίδα ανασκόπησης του επαγγελματικού χώρου της γραφιστικής της Θεσσαλονίκης στο διάστημα των τριών τελευταίων δεκαετιών.

Οφείλουμε να δώσουμε τα θερμά μας συγχαρητήρια στους ανθρώπους της διοργάνωσης οι οποίοι κατάφεραν να φέρουν σε πέρας με επιτυχία ένα τόσο μεγάλο εγχείρημα, καθώς και ένα μεγάλο ευχαριστώ που μας δώσανε την ευκαιρία να συμβάλουμε και εμείς με τις δικές μας δυνάμεις. Ραντεβού στο 15o φεστιβάλ!