DrupalCamp Athens 2010: Ανασκόπηση

Στις 11 και 12 Δεκεμβρίου 2010 πραγματοποιήθηκε το DrupalCamp Athens 2010, η ετήσια συνεύρεση της ελληνικής κοινότητας γύρω από το σύστημα διαχείρισης περιεχομένου Drupal. Μέσα σε μια χιονισμένη ατμόσφαιρα, πάνω από 100 συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να δουν πάνω από 30 παρουσιάσεις, να δικτυωθούν και να ανταλλάξουν εμπειρίες και τεχνογνωσία.

Η εκδήλωση κάλυπτε μια ευρεία γκάμα θεμάτων, από γενικά ζητήματα παρουσίασης της πλατφόρμας και ζητήματα business και marketing έως αμιγώς τεχνικά θέματα. Τρεις καλεσμένοι από την διεθνή κοινότητα έδωσαν το παρών, ενώ άφθονες ήταν οι παρουσιάσεις από τα τοπικά Drupal Shops και τους έλληνες freelancers.

H Point Blank συμμετείχε ενεργά τόσο στην διοργάνωση της εκδήλωσης όσο και στις παρουσιάσεις. Επιστρέψαμε στην Θεσσαλονίκη με μεγάλη ικανοποίηση για την έκβαση της εκδήλωσης, και στην συνέχεια σας παραθέτουμε μια ανασκόπηση των όσων έγιναν αυτό το "Drupal ΣΚ" του Δεκέμβρη!

Προετοιμασία

Η ιδέα για την συνδιοργάνωση του DrupalCamp ξεκίνησε τον Αύγουστο στα πλαίσια του DrupalCon Copenhagen, όπου είχαμε την ευκαιρία να γνωριστούμε και προσωπικά με τον Νεκτάριο Συλλιγκαρδάκη της Eresus, ο οποίος είχε συντονίσει την διοργάνωση των προηγούμενων ελληνικών συνευρέσεων. Με πρόσφατο ακόμη τον ενθουσιασμό από το διεθνές meeting αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σύντομα και στην διοργάνωση ενός δυνατού event για την ελληνική κοινότητα, με σκοπό την ανταλλαγή γνώσεων και την σύσφιξη δεσμών μεταξύ μας.

Στα μέσα του φθινοπώρου έγινε ένα κάλεσμα στην ελληνική κοινότητα, στο οποίο ανταποκρίθηκε ένας ικανός αριθμός ανθρώπων. Έτσι, ο Γιώργος Παπαδόγκονας από Infoworders, ο Γιάννης Δοξαράς από niobiumlabs, οι Δημήτρης Τσιόδουλος και Βαγγέλης Μουρατίδης από yourwebheroes.com, οι Αλέξης Παναγόπουλος, Στέφανος Μπόγλου, Σπύρος Διαμαντής, Γιώργος Παπαγεωργίου Νεκτάριος Συλλιγκαρδάκης από eresus όπως και οι Κώστας Κουράκης, David Bash, Τάσος Κουτσοφάβας, Σωτήρης Γκέκας και Στέλιος Κουράκης από την Point Blank ανέλαβαν το μεγάλο έργο της συνδιοργάνωσης της εκδήλωσης.

Η φυσική απόσταση δεν μας χώρισε - επιστρατεύσαμε όλα τα εργαλεία που μας παρέχει η τεχνολογία και οργανώσαμε το site, το πρόγραμμα, το προωθητικό υλικό και την επικοινωνιακή καμπάνια όπως και τις χορηγίες που μας επέτρεψαν να προσκαλέσουμε και τρεις διεθνείς ομιλητές.

Ημέρα Πρώτη

Το Σάββατο ξεκίνησε από νωρίς, φιλοξενώντας τις συνεδρίες γενικού ενδιαφέροντος όπως και την πλειοψηφία από τα keynotes της εκδήλωσης. Αξίζει να αναφερθούμε επιγραμματικά στην θεματολογία των κεντρικών keynotes:

Ο Χριστόφορος Κόρακας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μας παρουσίασε το έργο του μέσω του Drupal για την επικοινωνιακή αναδιοργάνωση του τεράστιου ευρωπαϊκού οργανισμού. Στο πρόσφατο παρελθόν, η οργάνωση της επικοινωνίας και της διαχείρισης γνώσης της επιτροπής ήταν διαμοιρασμένη σε μια σειρά από τρόπους και πληροφοριακά συστήματα που δεν επικοινωνούσαν μεταξύ τους, δυσκολεύοντας περισσότερο μια ιδιαίτερα σύνθετη γραφειοκρατία. Η επιλογή του Drupal ως πλατφόρμα διασύνδεσης των διαφόρων υποσυστημάτων κατάφερε να συνενώσει τις επιμέρους τεχνολογίες και να προσφέρει ένα ενιαίο, σταθερό και ασφαλές σύστημα διαχείρισης γνώσης.

Ο Robert Douglass της Acquia μας αναφέρθηκε στην χρήση του Drupal for Business. Ανέλυσε τα διάφορα επιχειρηματικά μοντέλα που μπορούν να αναπτυχθούν πάνω στην πλατφόρμα, διαχωρίζοντας δύο κύριους τομείς: τις εργασίες Value Added Resellers, όπως και τις υπηρεσίες Software as a Service και πώς το Drupal αποτελεί μια στιβαρή βάση ανάπτυξης για κάθε είδους προσέγγιση. Η παρουσίασή του πρόσφερε συμπυκνωμένη εμπειρία και κρίθηκε ως άκρως ενδιαφέρουσα από την πλειοψηφία των παρευρισκόμενων.

Ο Amitai Burstein της Gizra.com άνοιξε τις απογευματινές συνεδρίες παρουσιάζοντας μια σειρά χρήσιμων εργαλείων για Drupal developers με στόχο να βελτιστοποιήσουν την διαδικασία παραγωγής και theming μιας ιστοσελίδας βασισμένης σε Drupal.


Από αριστερά: Χριστόφορος Κόρακας, Robert Douglass, Amitai Burstein

Οι υπόλοιπες παρουσιάσεις της ημέρας κάλυψαν μια ευρεία γκάμα ζητημάτων γενικού ενδιαφέροντος, αφήνοντας τα αμιγώς τεχνολογικά ζητήματα για την επόμενη μέρα. Από μεριάς μας συμμετείχαμε σε δύο παρουσιάσεις. Αρχικά, ο David Bash με τον Πάνο Λαδά παρουσίασαν πρακτικές βελτιστοποίησης για μηχανές αναζήτησης, κάνοντας μια πρακτική επίδειξη βελτίωσης της ιστοσελίδας της εκδήλωσης. Τις παρουσιάσεις του Σαββάτου έκλεισε ο Κώστας Κουράκης με μια παρουσίαση των εργαλείων μετάφρασης της πλατφόρμας Drupal στα ελληνικά, καλώντας τους ενδιαφερόμενους να συμμετέχουν στην ολοκλήρωση της μετάφρασης της επερχόμενης έκδοσης 7 του Drupal που είναι πια προ των πυλών.

Δεύτερη Ημέρα

Η Κυριακή 12 Δεκέμβρη φιλοξένησε τον κύριο όγκο των παρουσιάσεων. Λόγω του αυξημένου αριθμού παρουσιάσεων υπήρχαν δυο παράλληλα tracks που έτρεχαν στον κάθε όροφο του συνεδριακού κέντρου. Η δεύτερη μέρα είχε σαφώς πιο τεχνολογικό προσανατολισμό, εμβαθύνοντας σε ζητήματα προγραμματισμού και οργάνωσης. Είχαμε την ευκαιρία να δούμε συγκεκριμένα case studies απαιτητικών υλοποιήσεων σε Drupal, να δούμε ζητήματα performance και cloud deployment, workshops τεχνολογίας και πρακτικές συμβουλές για την διεκπεραίωση συγκεκριμένων λειτουργιών.

Το μοναδικό keynote της ημέρας είδε ξανά τον Amitai Burstein στο μικρόφωνο, παρά το κρυολόγημα που απέκτησε στην χιονισμένη Αθήνα. Παρουσίασε το Organic Groups module για το Drupal 7, ένα εκπληκτικό εργαλείο που διευκολύνει την δημιουργία πλούσιων διαδραστικών social και community websites.

Από μεριάς της Point Blank, παρουσιάσαμε μια σειρά από case studies όπου χρειάστηκε να φέρουμε το Drupal πέρα από τα όριά του. Εξηγήσαμε τον τρόπο που δημιουργούμε δυναμικές Flash ιστοσελίδες που βασίζονται στο Drupal για την διαχείριση περιεχομένου, και τέλος παρουσιάσαμε τις προτάσεις μας σχετικά με την ευχρηστία διαχείρισης Drupal ιστοσελίδων για μη τεχνικούς χρήστες. 

Αξίζει να αναφερθούμε και στην ανοικτή συζήτηση που είχαμε στο τέλος της ημέρας, όπου δόθηκε η ευκαιρία σε όλα τα μέλη της κοινότητας να παρουσιαστούν στους άλλους, εξηγώντας το ενδιαφέρον τους πάνω στο Drupal και τους στόχους που είχαν από ένα τέτοιο event. Όπως ήταν αναμενόμενο, πολλοί συνάντησαν αγνώστους με κοινά ενδιαφέροντα που θα μπορούσαν να αποτελέσουν την αρχή μιας μακροχρόνιας συνεργασίας.


Η αποστολή της Point Blank στο μικρόφωνο
 

Απολογισμός και μελλοντικοί στόχοι

Παρ'ότι η διοργάνωση έγινε μέσα σε ελάχιστο χρόνο, θεωρούμε πως ήταν ένα άκρως επιτυχημένο event. Τα σχόλια των παρευρισκόμενων ήταν πολύ θετικά, και οι παρουσιάσεις πλήρεις, καλύπτοντας ένα ευρύτατο φάσμα θεμάτων. Οι καλεσμένοι μας από το εξωτερικό παρατήρησαν πως ήταν διεθνούς επιπέδου εκδήλωση, τουλάχιστον εφάμιλλη με τις άλλες ευρωπαϊκές διοργανώσεις (όπου η κοινότητα είναι πολλαπλάσια της δικής μας).

Κρατάμε λοιπόν την επιτυχία της εκδήλωσης σαν βάση, με σκοπό να την ξεπεράσουμε την επόμενη χρονιά! Σίγουρα έχουμε περιθώρια βελτίωσης και επέκτασης. Αναγνωρίσαμε τους παρακάτω άξονες προς αλλαγή:

  • Χρειαζόμαστε μεγαλύτερη παρουσία αγγλικών παρουσιάσεων. Η κοινότητα είναι εμφανώς εξοικειωμένη με την αγγλική γλώσσα, και η παρουσία αγγλικών sessions θα επέτρεπε μια διεθνή προβολή και συμμετοχή της μεγάλης Drupal οικογένειας.
  • Η προβολή της εκδήλωσης απαιτεί περισσότερο χρόνο ώστε να μπορέσει να φτάσει εγκαίρως στα αυτιά των πιθανών ενδιαφερομένων.
  • Υπάρχει ανάγκη για περισσότερες παρουσιάσεις που ξεφεύγουν από τεχνικά ζητήματα και καλύπτουν θέματα business, marketing, γραφιστικής και υπηρεσιών. Το Drupal είναι πολλά παραπάνω από ένα εργαλείο για να στήνεις ιστοσελίδες, είναι ένα πλήρες σύστημα διαχείρισης γνώσης και αυτό πρέπει να προβληθεί και πέρα από τα στενά όρια της developer community.

Κλείνοντας, να ευχαριστήσουμε όσους τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση! Ανανεώνουμε τα ραντεβού μας για τις επόμενες εκδηλώσεις της κοινότητας:

  • Στις 7 Γενάρη έχουμε το launch party του Drupal 7 - η νέα έκδοση της πλατφόρμας θα γιορταστεί ανά την υφήλιο, και σίγουρα θα κανονίσουμε διαδικτυακά happenings από μεριάς μας.
  • Στα τέλη Γενάρη έχουμε το γειτονικό DrupalCamp Sofia, το πρώτο της βουλγάρικης κοινότητας. Βρισκόμαστε ήδη σε επαφή με την οργανωτική επιτροπή της γείτονος, οι οποίοι μας έχουν αποστείλει ανοικτή πρόσκληση συμμετοχής.

Να ευχαριστήσουμε τους σπόνσορες της εκδήλωσης (Microsoft, Acquia, ΕΔΕΕ Digital και PC Magazine) για την υποστήριξή τους, χωρίς την οποία δεν θα ήταν εύκολη η οργάνωση του DrupalCamp.

Είμαστε σε επαφή!